petpaty.com



Küçük yaşlardan beri yuvalarına yiyecek taşıyan karıncaların görüntülerini ezbere biliriz. Karınca ordularının adeta bir asker gibi birlikte çalışma azmi ve uyumu onları izleyenlere her zaman hayranlık uyandırmıştır. Karıncaları izlerken aklımıza onlarla ilgili bir sürü soru takılır. O kadar büyük şeyi nasıl taşıyor, nereye gideceğini nereden biliyor, nasıl besleniyor gibi sorular hep merak konusu olarak karşımıza çıkıyor. Peki hiç karıncalar su içer mi diye düşündünüz mü? Peki ya evde karınca beslenir mi diye… Oldu olacak evde karınca beslerken yuvaya su koyulur mu diye de soralım. Tüm bu soruları meraklıları için araştırdık.

Başlıklar [Göster]




Karıncalar Su İçer Mi?


Karıncalar ekosistemlerin çoğunda yaşayabilir. Bu başarıları yaşamak için ortamlarını değiştirebilmelerine ve kendilerini savunmalarına bağlanmıştır. Günümüzde yaklaşık 14 bin fazla türü olduğu bilinen karıncalar son derece küçük canlılar olmasına rağmen çok güçlü ve zeki türlerdir. Onlar da tüm canlılar gibi hayatta kalabilmek için temel besin maddelerine ihtiyaç duyarlar. Yemek evet, ama peki ya karıncalar su içer mi? Elbette içerler. Karıncalar da küçük su birikintilerinden ya da su damlacıklarından su ihtiyaçlarını giderirler. Bazı karınca türleri katı yiyeceklerden de su bulur. Öte yandan karıncalar sık sık su kaynaklarına ihtiyaç duymazlar. Su ihtiyaçlarını tükettikleri yiyeceklerin nem içeriğinden karşılarlar. Ne zaman ki ihtiyaçları olan suyu temin edemiyorlar o zaman su arayışına girerler.

Evde Karınca Beslenir Mi?


Sürekli evlerimizi basan karıncalardan kurtulmanın bin bir yolunu ararken hiç evde karınca beslenir mi diye düşündünüz mü? Evcil bir karınca kolonisi, meraklıları için en keyifli tecrübelerden birisidir. Bir koloni kurmak istiyorsanız yapmanız gereken ilk iş bir kraliçe karınca temin etmektir. Karınca türleri arasında Türkiye standartlarında onaylanan, beslemesi ve bakımı en kolay ırk, ısrarla evlerimize dadanan türle aynı olan Lasius ırkıdır. Kraliçe karıncanın test tüpü sistemine sokulması gerekir. Kraliçe ilk işçilerini doğurduktan sonra onları uygun bir karınca sistemine yerleştirmek daha doğru olacaktır. Uygun bir karınca sistemi tüple bağlanmış iki birimden oluşmalıdır. Dolayısıyla bu sistem için formicarium yani karıncaları gözlemlemek için oluşturulan özel bir teraryum almalısınız. Formicariumu, karıncaların yemek arayacağı, çöplüklerini oluşturacakları dışdünya denen bir yere bağlamalısınız. Kaçmalarını engellemek içinse bağlanma kısımları ile dışdünya kapısının etrafına şerit şeklinde vazelin sürebilirsiniz.

Karıncalar Ne Yer


Tüm canlılarda olduğu gibi karıncaların da yaşamlarını idame ettirebilmeleri için beslenme ve barınma ihtiyaçları vardır. Karıncalar insanların yediği neredeyse tüm besinleri yiyebilmektedir. Bu nedenle sürekli evin karınca basması şikayetleri ile karşı karşıya kalınmaktadır. Karıncalar doğada yaprak biti oluşmuş bitkilerle beslenmeyi tercih ederler. İnsanların hazır olarak kullandığı yağ, tuz ve şeker de çok sevdiği besinler arasındadır. Güvenli bir barınma dışında hayatta kalabilmek adına karıncaların beslenmesi için 3 şeye ihtiyaç vardır:

  • Protein

  • Şeker

  • Su


Karınca kolonileri yetiştirenler, karıncaların protein ve şeker kaynağı ile suya ihtiyaçları olduğunu bilmelidir. Karıncalar proteine yumurtaların işlenmesi için, şekere yumurtaların işlenmesi sırasında harcayacakları enerji için, suya da her canlıda olduğu gibi yaşama tutunabilmeleri için ihtiyaç duyarlar. Evde karınca besleyenler yüksek proteine sahip morio kurdu ya da un kurdu gibi böcekleri tercih edebilirler. Öte yandan ilaç kullanılan bölgelerden alınmış böceklerle karıncalarınızı beslemeyin. Emin olamadığınız durumlarda petshoplardan çekirge ve yemlik solucan alarak karıncalarınızı besleyebilirsiniz.


Evde Karınca Beslerken Yuvaya Su Koyulur Mu?


Karıncaların da tüm canlılar gibi su ihtiyaçları olduğunu belirtmiştik. Evde beslediğiniz karıncalarınıza su sağlamanın çeşitli yolları vardır. Eğer karıncalarınıza bir su kabıyla su vermeye kalkışırsanız onların boğulmasına neden olabilirsiniz. Karıncaların su ihtiyacını karşılamak için daha güvenli yollar olduğunu söyleyebiliriz. Test tüpünün birini suyla doldurup ucunu pamukla kapatın. Tüpü koloninin dışdünyasına bırakın. Bu yolla karıncaların suyu pamuktan içtiklerini gözlemleyebilirsiniz. Ya da şırınga aracılığı ile karıncaların yaşam alanlarına belirli aralıklarla su takviyesi yapabilirsiniz.

Öte yandan eve dadanan karıncalardan kurtulmak gibi bir probleminiz varsa su, sirke ve limon suyu karışımı hazırlayıp bu karışımı günde bir kez karıncaların geldiği yerlere sıkabilirsiniz. Evinizin belli bir bölgesine de akın söz konusuysa karıncaları su yardımıyla kaçırabilirsiniz.



petpaty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *